Foto: Ernests Dinka, Saeima

 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piešķīris Kņaza Jaroslava Gudrā Otrās pakāpes ordeni 12 valstu parlamentu priekšsēdētājiem, kuru vidū ir arī Saeimas spīkere Ināra Mūrniece.
Ukrainas prezidenta mājaslapā publicētajā dekrētā pausts, ka apbalvojums piešķirts par “būtiskiem personīgiem nopelniem starpvalstu sadarbības stiprināšanā, atbalstā Ukrainas valstiskajai suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, nozīmīgu ieguldījumu Ukrainas valsts popularizēšanā pasaulē”.
Apbalvojums piešķirts arī abu pārējo Baltijas valstu parlamentu spīkeriem – Igaunijas Rīgikogu priekšsēdētājam Jiri Ratasam un Lietuvas Seima priekšsēdētājai Viktorijai Čmilītei-Nilsenai.
Tāpat ordenis piešķirts ASV parlamenta apakšnama – Pārstāvju palātas – spīkerei Nensijai Pelosi, Vācijas parlamenta apakšmama – Bundestāga – priekšsēdētājai Bērbelai Basai, Polijas Seima māršalei Elžbetai Vitekai un Polijas Senāta māršalam Tomašam Grodzskim.
Kņaza Jaroslava Gudrā Otrās pakāpes ordeni ar Zelenska rīkojumu saņem arī Norvēģijas, Īrijas, Ziemeļmaķedonijas, Šveices, Francijas un Horvātijas parlamenta spīkeri.
Mūrniece mikroblogošanas vietnē “Twitter” uzsver, ka Zelenska piešķirtais ordenis ir liels pagodinājums, kā arī apliecinājums smagam Latvijas Saeimas darbam, atbalstot Ukrainu.
Iepriekš Zelenskis Kņaza Jaroslava Gudrā ordeni piešķīra Eiropas Komisijas prezidentei Urzulai fon der Leienai un ASV valsts sekretāram Entonijam Blinkenam.

 

 

LETA