Trešdien, plkst. 13:00  Strasbūrā Eiropas Parlaments ar rezolūcijas pieņemšanu gatavojas pasludināt Krievijas valsti un tās režīmu par terorismu atbalstošu. Norādot, ka Krievijas bruņotie spēki ir pastiprinājuši uzbrukumus civiliem mērķiem, tostarp enerģētikas infrastruktūrai, slimnīcām, medicīnas iestādēm, skolām un patversmēm, pārkāpjot starptautiskās tiesības, EP ar šādu soli varētu pavērt plašākas iespējas starptautiska tribunāla izveidei.

EP viceprezidents Roberts Zīle, sagaidot plašu rezolūcijas atbalstu, gandarīts norāda, ka uz šo ir iets ilgi. Deputāts sarunā salīdzināja EP frakciju vadības tikšanās reizes vēl pirms kara sākuma, kurās Zīles pārstāvētajai EP Konservatīvo un reformistu frakcijai kopumā nācās divpadsmit reizes aicināt EP paust nostāju par Nord Stream gāzes vada apturēšanu, kamēr to beidzot bija izdevies īstenot.

“Bet mēs neturam ļaunu prātu. Līdzīgi kā Nacionālā apvienība, kura laicīgi arī Saeimas balsojuma kontekstā vairākkārt aicināja pieņemt Latvijas parlamenta nostāju par Krieviju kā teroristisku valsti, arī EP šo ir beidzot sapratis, un to “baļķa vilcēju” skaits kļuvis lielāks. Tomēr tas ir izdarīts, un jau atkal  bieži dzirdētā frāze no augsta ranga  ES politiķiem, ka ir vērts laicīgi ieklausīties Ziemeļu Centrāleiropas dalībvalstīs, izrādījusies atkal aktuāla ” norāda Zīle.

Zīle vienlaikus uzsver, ka šis EP balsojums un pieņemtā nostāja pret Krieviju var izrādīties svarīgs arī Ukrainas valdībai. “Krievijas pielīdzināšana teroristiskai valstij, kas tā acīmredzami ir, ļaus vajadzības gadījumā vieglāk Ukrainas valdībai argumentēt tiem, kas vēlas ātrāku sarunu uzsākšanu ar Kremli, ka sarunas ar teroristiem parasti nenotiek, tos ir jāuzvar.”