14. Saeima balsojumā izteikusi uzticību jaunajai trīs politisko spēku – “Jaunās Vienotības”, “Apvienotā saraksta” un Nacionālās apvienības – veidotajai valdībai, ko vadīs Krišjānis Kariņš. Šī valdība ir 21. kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

 

Pirms deputātu balsojuma 14. Saeimas koalīciju veidojošie politiskie spēki parakstīja līgumu par valdības izveidošanu, kā arī ir pabeiguši darbu pie valdības deklarācijas, sadarbības līguma un fiskālās disciplīnas līguma.

 

Saeimas sēdē Nacionālās apvienības frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja: “Neviena partija nevar teikt, ka Latvijas sabiedrība tai devusi ekskluzīvu valdīšanas mandātu. Tas dots tikai mūsu sadarbībai. To es arī novēlu jaunajai valdībai. Dzirdēt vienam otru, cienīt vienam otru, sadarboties. Varas reibumā pieļauta kļūda, un visa piramīda var sabrukt kā kāršu namiņš. Varas pozīcijas, kurās mēs atrodamies, ātri mainās un tiek aizmirstas, bet pēcgarša pēc cilvēciskas necieņas, augstprātības vai neturētiem solījumiem saglabājas ilgi.”

 

Valdības deklarācijā uzsvērts, ka mērķis ir ekonomikas transformācija un īpaši jāstrādā pie tādām jomām kā drošība, tostarp militārā drošība un civilā aizsardzība, izglītība, enerģētika un atteikšanās no Krievijas gāzes, plašāk izmantojot atjaunojamos energoresursus, konkurētspējas veicināšana un eksporta kāpināšana, arī digitalizācija, kā arī dzīves kvalitātes celšana, tai skaitā uzlabojot veselības aprūpes kvalitāti un pieejamību.