Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” un Latvijas Reģionu apvienības Rīgas domes frakcija iesniegusi priekšlikumu Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejai ceturtdien, 20. aprīlī, sēdē lemt par vispārējās izglītības iestādes, Puškina liceja, nosaukuma maiņu, turpmāk to dēvējot par Sarkandaugavas liceju.

 

“Šī brīža karš Ukrainā ļoti skaidri iezīmē tolerances robežas, un A. Puškina vārds izglītības iestādes nosaukumā nav pieļaujams. To ir nekavējoties jāmaina, lai neveidotos nepareizs signāls gan iedzīvotājiem, gan arī visai pārējai pasaulei. Diskusijai šeit nav vietas, jo tas, tāpat kā piemineklis, iezīmē impērijas teritoriju. Tam ir jāpieliek punkts, un nav saistības ar to, kā mēs vērtējam Puškina literāros darbus. To katrs individuāli var izlemt, bet nacionālā līmenī mums ir jābūt vienotai pozīcijai un darbībām,” norāda Einārs Cilinskis, NA/LRA Rīgas domes frakcijas vadītājs.

 

“Kopš kara sākuma Ukrainā ir pagājis vairāk nekā gads, un mēs kā pašvaldība nevaram vairāk ne diskutēt, ne arī izvērtēt, kas ir labi un kas nē. Puškins bija talantīgs dzejnieks, bet viņš ir krievu pasaules simbols un tam vairs nav vietas mūsu izglītības sistēmā – ne izglītības saturā, ne arī iestāžu nosaukumos. Neraugoties uz Puškina dzejnieka talantu, tā personība un imperiālistiskie uzskati pretrunīgi vērtēti, un viennozīmīgi nelabvēlīgi gan Latvijai kā valstij, gan tās etniskajiem pilsoņiem. Ceru, ka gaidāmajā komitejas sēdē mūsu priekšlikumu atbalstīs pārējie deputāti, tādā veidā paužot cieņu gan mūsu iedzīvotājiem, gan ukraiņiem, kas šobrīd ļoti smagi cieš krievu radītā imperiālisma dēļ, ko uzturēja dzīvu arī talantīgie krievu kultūras cilvēki,” skaidro Dainis Locis, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāts.

 

NA/LRA Rīgas domes frakcija rosina izglītības iestādi pārdēvēt par Sarkandaugavas liceju tā atrašanās vietas dēļ – proti, licejs atrodas Sarkandaugavas ielā 22, Rīgā. Vēsturiski tas īstenojis mazākumtautību programmu, kas, ņemot vērā īstenotās reformas izglītības iestādēs, skolas nolikumā tiks mainīts uz formulējumu “pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmu”.