27. aprīlī Saeimā aizvadīta svinīga sēde par godu Pirmā Latgales kongresa 106. gadadienai, kā arī nodoti nupat apstiprinātie Latgales karogi.

 

27. aprīlī aprit 106 gadi kopš 1917. gada Pirmā Latgales kongresa, kurš norisinājās Rēzeknē. Tajā tika pieņemts lēmums par Latgales atdalīšanos no Vitebskas guberņas un apvienošanos ar Vidzemi un Kurzemi. Tas spēlēja būtisku lomu nacionālas Latvijas valsts veidošanas procesā.

 

Par godu Latgales kongresa dienai Saeimā tika sasaukta ārkārtas sēde, kurā uzrunas teica Valsts prezidents Egils Levits, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, ministru prezidents Krišjānis Kariņš, kā arī kultūras ministrs un Latviešu vēsturisko zemju attīstības padomes priekšsēdētājs Nauris Puntulis.

 

Lēmums par Latgales karogu – tumši zilu ar baltu horizontālu svītru – tika pieņemts 2017. gadā notikušajā 4. pasaules latgaliešu saietā, Rēzeknē. Š.g. 19. aprīlī Valsts prezidents Egils Levits parakstīja rīkojumu Nr. 1 “Par latviešu vēsturiskās zemes Latgales karogu”, ar kuru apstiprināja latviešu vēsturiskās zemes Latgales karogu. Karogus Saeimas ārkārtas sēdē prezidents pasniedza Saeimas priekšsēdētājam Edvardam Smiltēnam, ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, Latviešu vēsturisko zemju attīstības padomes priekšsēdētājam Naurim Puntulim, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas priekšsēdētājam Edmundam Teirumniekam, Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājam Sergejam Maksimovam un Latgales kongresa lēmuma izpildes padomes priekšsēdētājam Agrim Bitānam.

 

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas priekšsēdētājs Edmunds Teirumnieks pateicas visiem, kas bija iesaistīti Latgales karoga apstiprināšanas procesā, īpaši Valsts prezidentam E. Levita kungam par lēmumu par Latgales karogu un iespēju to kongresa gadadienā saņemt Saeimas sēdē.