Nacionālā apvienība (NA) rosina dubultot sodus par pārkāpumiem valsts valodas jomā. Tāpat partija mudina sodīt par necieņas izrādīšanu vai huligānismu pie karavīru vai genocīda upuru piemiņas vietām un pieminekļiem, kā arī Latvijas Okupācijas muzeja.

 

“Lai arī Ukrainas kara ietekmē latviešu valodas pozīcijas pēdējā gada laikā nostiprinās un sabiedrība pievērš šim jautājumam vairāk vērības, ir jāturpina veicināt valsts valodas lietošana publiskajā vidē. Latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas sargāšana un kopšana ir mūsu valsts ilgtspējas jautājums,” norāda NA Saeimas deputāts Artūrs Butāns.

 

Iesniegtie grozījumi Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā paredz dubultot sodus par tādiem pārkāpumiem kā valsts valodas nelietošana, veicot darba pienākumus, darba līguma slēgšana ar darbinieku, kas nezina valsts valodu nepieciešamajā apjomā, tulkojuma nenodrošināšana pasākumos, informācijas nenorādīšana latviski uz preču etiķetēm, klaja necieņa pret valsts valodu, kā arī citiem pārkāpumiem valsts valodas jomā.

 

Konkrētais likums regulē arī sabiedriskās kārtības jomu, un Nacionālā apvienība piedāvā iekļaut likumā jaunu pantu. Ņemot vērā vairākus nesenus gadījumus, kad bojātas karavīru piemiņas vietas, kā arī regulāriem pārkāpumiem pret Latvijas Okupācijas muzeju, partija rosina iekļaut likumā jaunu pantu par klajas necieņas izrādīšanu vai huligānismu pie karavīru vai genocīda upuru piemiņas vietām un pieminekļiem, kā arī Latvijas Okupācijas muzeja, par to piemērojot naudas sodu.

 

Tāpat grozījumi paredz dubultot sodu par militāras agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu, kā arī totalitāro režīmu simbolu izmantošanu publiskā vietā, izņemot gadījumus, kad izmantošanas mērķis nav saistīts ar slavināšanu vai noziegumu attaisnošanu.