Sākšu ar secinājuma daļu: uzskatu, ka Nacionālajai apvienībai nav jāstiprina iespējamā “Vienotības”, “Progresīvo” un ZZS valdība.

 

Šīs trīs partijas plāno īstenot NA atbalstītājiem nepieņemamu politiku. Paredzams, ka minētais partiju bloks pieļaus daudz plašāku imigrantu ieceļošanu un atkāpsies no stingrām prasībām pret Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem. Tā politika kļūs izteikti kosmopolītiskāka un naidīgāka pret jebko, kas saistās ar tradicionālām vērtībām un latviskas Latvijas veidošanu. Ja līdz šim bija jāizdara milzīgs spiediens uz valdošo partiju, lai panāktu atbalstu demogrāfiskās situācijas uzlabošanai, tad minētajam partiju blokam šī joma vispār nebūs aktuāla. Šo sarakstu varētu ilgi turpināt.

 

Kāds varētu uzskatīt, ka Nacionālajai apvienībai vajadzētu pievienoties šim partiju blokam, lai mēģinātu vērst situāciju par labu. Domāju, ka tādā veidā to nevar vērst par labu. Izšķirošs ir apstāklis, ka “Vienotībai”, “Progresīvajiem” un ZZS kopā ir 52 balsis – tātad Saeimas balsu vairākums. Tas nozīmē, ka viņi savu negatīvo politiku tāpat varētu īstenot, tikai kopā ar mums viņi būtu stiprāki un ar vājāku opozīciju. Ja šādas valdības tapšana ir neizbēgama, tad, manuprāt, labākais, kas būtu darāms, ir pēc iespējas saīsināt tās mūžu.

 

Savā politikā un vērtībās “Progresīvie” ļoti bieži bijuši vienos ierakumos ar prokremlisko “Saskaņu”. Faktiski jebkuros nacionālajos jautājumos (valoda, pilsonība, imigrācija, latviešu jauniešu aizsardzība darba tirgū, nacionālā drošība…), kur pastāvējusi viedokļu atšķirība, “Progresīvie” iestājušies pret latviskas Latvijas virzienu. “Progresīvo” atrašanās valdībā vājinās “Vienotības” nacionālo spārnu, un stiprinās tajā kosmopolītiskās un ultraliberālās tendences. “Tu esi tas, ko tu ēd.” “Vienotība” ar laiku “apēdīs” “Progresīvos”, bet pati kļūst daudz līdzīgāka viņiem. Savukārt ZZS galvenais uzdevums šobrīd ir par katru cenu iekļūt valdībā, tāpēc tā piekritīs tādiem dalības nosacījumiem, kādiem nebūtu piekritusi Nacionālā apvienība vai Apvienotais saraksts. Ja tas tā nebūtu, nebūtu arī “Vienotības” vajadzības mainīt esošās koalīcijas sastāvu.

 

“Vienotības”, “Progresīvo” un ZZS partiju bloks, par kādu nu beidzot atklāti runā arī premjera amata kandidāte Evika Siliņa, tapis slepenu vienošanos rezultātā, par ko publiski brīdināju jau kopš maija sākuma. Precīzi piepildās tas, ko prognozēja Nacionālā apvienība un Apvienotais saraksts, bet līdz pēdējam brīdim noliedza “Vienotība”. Lai nešķistu pārlieku pesimistiski, atļaušos izteikt jaunu prognozi. Ja šāda valdība tiks izveidota, tā būs vāja un nepopulāra un tās mūžs nebūs tik ilgs, lai atstātu neizdzēšamas sekas Latvijas politikā. Daudz kas ir atkarīgs no tā, vai šīs Saeimas sastāvā atradīsies “siltu vietu” tīkotāji, kas varētu šīs 52 balsis būtiski papildināt. Ja kāds tādus meklēs, Nacionālajai apvienībai droši lai iet ar līkumu! Pie mums neatradīsiet.