Nacionālā apvienība (NA) rosina grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas noteiktu, ka samazinātais pievienotās vērtības nodoklis (PVN) 5% apmērā Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem paliek spēkā arī pēc 2023. gada 31. decembra.

 

Samazinātais PVN Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem ir spēkā kopš 2018. gada, pretstatā “parastajai” PVN likmei 21% apjomā. Sākotnēji pazemināto likmi noteica uz trīs gadu periodu – līdz 2020. gada 31. decembrim –, taču, tuvojoties šim termiņam, NA panāca samazinātās likmes pagarināšanu uz vēl trīs gadiem – līdz 2023. gada 31. decembrim. Jaunā valdība atzinusi, ka neplāno termiņu pagarināt; tādējādi no 1. janvāra šai pārtikas grupai PVN tiktu palielināts uz 21%. NA ieskatā likumā nepieciešami grozījumi, kas ļautu saglabāt pazemināto 5% likmi arī turpmāk.

 

“Jaunā Vienotība tradicionāli bijusi NA oponents jautājumā par samazinātā PVN piemērošanu Latvijai raksturīgai pārtikai, tāpēc šīs partijas nostāja nepārsteidz. Taču vienmēr esam rēķinājušies, ka Zaļo un Zemnieku savienība šajā jautājumā ir mūsu sabiedrotie, tāpēc mums ir nesaprotami, kā tik viegli jaunā bezprincipu koalīcija nonākusi pie lēmuma palielināt nodokļus pārtikas produktu grupām, kas sāpīgi skars ne vien nozari, bet arī iedzīvotājus,” norāda Raivis Dzintars, Nacionālās apvienības priekšsēdētājs.

 

Pirms grozījumu sagatavošanas NA tikās ar Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas, kā arī Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes pārstāvjiem. Tikšanās laikā valdīja vienprātība, ka šāda nodokļu paaugstināšana Latvijai raksturīgiem pārtikas produktiem nav pieļaujama.

 

“Valdības plānotā atteikšanās no samazinātās 5% PVN likmes Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem faktiski ir spļāviens sejā vietējiem zemniekiem, vietējās produkcijas patērētājiem, kā arī tirgotājiem, kas ilgstoši cīnījušies ar negodprātīgiem ēnu ekonomiku atbalstošiem konkurentiem. Paldies NA deputātiem par jautājuma izpratni un apņemšanos nepieļaut strauju augļu un dārzeņu cenu kāpumu, ko justu katrs Latvijas iedzīvotājs,” uzsver Uldis Jaunzems, Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs.

 

Vērtējot samazinātā PVN ietekmi iepriekšējā periodā, Zemkopības ministrija norādīja, ka augļkopības un dārzeņkopības nozares apgrozījums palielinājās par 9,4%, vienlaikus Latvijai raksturīgo augļu, ogu un dārzeņu cenas samazinājās par 11,7%. Tika lēsts, ka ēnu ekonomika augļu, ogu un dārzeņu tirdzniecībā samazinājās par 20% – audzētāju (PVN maksātāju) nodokļu iemaksas, neieskaitot PVN, valsts budžetā palielinājās par 15,8 miljoniem eiro. Tāpat uzlabojās nodarbinātība lauku teritorijās – auga vidējais nozarē nodarbināto skaits un strādājošo atalgojums.

 

Samazinātās PVN likmes pārtikai šobrīd pastāv virknē Eiropas valstu, un augstās inflācijas apstākļi likuši likmes atkārtoti pārskatīt.