Nacionālā apvienība (NA) rosina uz laiku dubultot uzņēmumu ienākuma nodokli bankām, piemērojot 40% likmi plānotās 20% likmes vietā, tā gūstot papildu 140 miljonus valsts budžetā.

 

“Banku rekordlielā peļņa Latvijā šogad sasniegs nepilnu miljardu eiro. Šī peļņa ir iegūta nevis paplašinot kreditēšanu vai ieviešot jaunus pakalpojumus, bet gan tādēļ, ka Eiropas Centrālā banka vairākkārt palielinājusi procentu likmes, ko smagi izjūt daudzi Latvijas kredītu maksātāji. Šajos apstākļos ir jānodrošina samērīgums un līdzsvars starp finanšu nozares peļņu un sabiedrības interesēm. To var izdarīt, valstij atgūstot daļu no banku virspeļņas un novirzot to atpakaļ sabiedrības un tautsaimniecības vajadzību segšanai. Šobrīd valdības plāni šajā jautājumā ir visai kūtri,” norāda NA deputāts Artūrs Butāns.

 

NA iesniegusi grozījumus Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, kas paredz uz vienu gadu banku peļņai piemērot 40% nodokļu likmi plānotās 20% likmes vietā. Tas ļautu dubultot plānotos ieņēmumus valsts budžetā un tādējādi rast finansējumu dažādām vajadzībām. NA ieskatā, Finanšu ministrijas piedāvājums piemērot 20% uzņēmumu ienākuma nodokli bankām un iekasēt 140 miljonus ir nepietiekams. Salīdzinājumam – Lietuvas valdība plāno no bankām iekasēt ap 400 miljoniem eiro.

 

Pavasarī Lietuvas valdība atbalstīja terminētu solidaritātes maksu bankām, reaģējot uz lielo banku sektora peļņu. Nodokļa apmērs kaimiņvalstī ir 60% no tīrajiem procentu ienākumiem, kas par vairāk nekā 50% pārsniedz bankas četru finanšu gadu vidējo rādītāju. Lietuvas valdība prognozē, ka šādā veidā trīs gadu laikā valsts budžetā tiks iekasēti vairāk nekā 400 miljoni eiro. Iegūtos līdzekļus Lietuvas valdība paredz novirzīt aizsardzībai, kā arī civilās un militārās infrastruktūras projektiem.

 

NA rosina rīkoties līdzīgi kā Lietuvā un 2024. gadā piemērot 40% uzņēmumu ienākuma nodokli banku virspeļņai, tā iegūstot valsts budžetā papildu 140 miljonus eiro, ko novirzīt uzņēmējdarbības konkurētspējai, iekšlietu dienestu darbinieku atalgojumam, māmiņalgu palielināšanai un citu budžeta vajadzību segšanai.