No 7. decembra līdz 5. janvārim var parakstīties par to, lai tiktu rīkots referendums, kurā lemt par partnerattiecību regulējumu Latvijā.

 

Kāpēc parakstīties?

 

Šī gada 9. novembrī Saeimas vairākums (JV, ZZS, Pro) atbalstīja grozījumus Notariāta likumā, ar ko būtībā tiek ieviests laulībai paralēls institūts – partnerība. Grozījumu aktīvākie aizstāvji neslēpj, ka šāda laulībai paralēla institūta izveidošana ir tikai pirmais solis. Piemēram, partija “Progresīvie” pēc likuma grozījumu apstiprināšanas rīkoja publiskas svinības ar nosaukumu “Pirmais solis”, tā apstiprinot, ka nākotnē būs arī nākamie soļi. Līdzīgi arī citi aktīvisti neslēpj, ka jaunais regulējums esot “čaula bez satura” un ir nepieciešamas papildu izmaiņas likumos, lai viendzimuma pāri iegūtu plašākas tiesības, kā arī sola tiesāties ar valsti.* Partnerības institūta izveidošana ir plats solis pretim tam, lai nākamie soļi būtu viendzimuma laulības un bērnu adopcijas iespējas viendzimuma pāriem.

 

Vienlaikus, līdz ar partnerības ieviešanu, laulības nozīme un vērtība tiktu noniecināta, tiktu nojaukta izpratne par ģimeni kā savienību starp vīrieti un sievieti, kas mūsu tautai vienmēr bijusi tuva un svēta.

 

Tik būtiskus jautājumus ir svarīgi izlemt demokrātiskā procesā, dodot sabiedrībai iespēju balsot referendumā. Mazākums nevar uzspiest, lai viņu ērtību vārdā tiktu nojauktas vērtības un kultūra, kas lielākajai sabiedrības daļai ir nozīmīga un kas šeit bijusi simtiem gadu pirms mums. Tā vietā partnerības grozījumus Saeima izskatīja steidzamības kārtā divos lasījumos (nevis trīs, kā ierasts), nedodot iespēju par tiem pienācīgi diskutēt ne Saeimas deputātu vidū, ne ar pilsonisko sabiedrību un ignorējot labas likumdošanas principus.

 

Kā notiks parakstīšanās?

 

Parakstīšanās par partnerības institūta ieviešanas galveno likumprojektu – grozījumiem Notariāta likumā – notiks klātienē, parakstu vākšanas vietās, ko noteikušas pašvaldības. Informācija par parakstīšanās vietām pieejama Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā: https://www.cvk.lv/lv/parakstu-vaksana-par-aptureta-likuma-grozijumi-notariata-likuma-atcelsanu

Parakstīties var jebkurā parakstu vākšanas vietā, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas. Internetā parakstīties nav iespējams.

 

Tāpat parakstīties varēs Latvijas vēstniecībās, ģenerālkonsulātos un konsulātos ārvalstīs. Vēlētāji, kuri veselības iemeslu dēļ nevar nokļūt parakstu vākšanas vietā, varēs lūgt iespēju parakstīties dzīvesvietā.

 

Parakstu vākšana notiks septiņas dienas nedēļā, arī sestdienās, svētdienās un svētku dienās, pašvaldības noteiktā darbalaikā, vismaz četras stundas dienā. Parakstīšanās ir bez maksas.

 

Kas var parakstīties?

 

Parakstu vākšanā var piedalīties Latvijas pilsoņi no 18 gadu vecuma. Lai parakstītos, jāuzrāda derīga Latvijas pilsoņa pase vai personas apliecība (ID karte).

 

Kas notiks tālāk?

 

Mēneša laikā, no 7. decembra līdz 5. janvārim, ir jāsavāc vienas desmitās daļas vēlētāju jeb ap 155 tūkstoši parakstu, lai ierosinātu tautas nobalsošanu jeb referendumu. Ja šāds parakstu skaits netiks savākts, tad referendums netiks rīkots un partnerības institūts stāsies spēkā.

 

* https://www.delfi.lv/193/politics/56126842/caula-bez-satura-evita-gosa-par-jauno-partneribas-regulejumu,

https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/02.11.2023-kustibas-dzivesbiedri-vaditajs-piedavatais-partnerattiecibu-regulejums-nepilnigs-viendzimuma-pari-turpinas-tiesaties.a530089/