Nacionālā apvienība (NA) rosina aizliegt lauksaimniecības un pārstrādāto lauksaimniecības produktu piegādi no Krievijas un Baltkrievijas, lai apturētu Krievijas graudu un citu produktu apriti Latvijā un neļautu tos ar Latvijas starpniecību nogādāt Eiropas Savienības (ES) tirgū.

 

“Veikalā iegādājoties maizi, mums ir jābūt drošiem, ka tajā nav Krievijas graudu vai nolaupīto graudu no Ukrainas. Līdzīgi kā Latvija pārstāja pirkt Krievijas gāzi un pārējā Baltija sekoja, arī šoreiz varam panākt, ka Eiropas tirgus Krievijas graudiem ir slēgts. Vienlaikus šāds lēmums palīdzēs Latvijas zemniekiem un uzņēmējiem – šobrīd atsevišķus vietējos produktus izkonkurē Krievijas preces, kam ir zemākas ražošanas izmaksas; kā piemēru var minēt Krievijā ražotus lopbarības produktus,” norāda Nacionālās apvienības deputāts Jānis Grasbergs.

 

Pērn Latvijā strauji audzis graudu imports no Krievijas, Latvijai kļūstot par lielāko importētāju ES, tā faktiski ar valsts starpniecību nodrošinot asinsnaudas nonākšanu Krievijas budžetā. Vienlaikus šobrīd nav pieejami precīzi dati, cik no importētajiem graudiem paliek Latvijā – tas nozīmē, ka jebkurš Latvijas pircējs, pats to nezinot, var nopirkt Latvijā ražotus produktus, kas ražoti no Krievijas graudiem.

 

Lai arī ES noteikusi Krievijai dažādas sankcijas, tās neliedz eksportēt lauksaimniecības produktus uz ES. NA iesniegtie grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā paredz liegt lauksaimniecības un pārstrādāto lauksaimniecības produktu piegādi no Krievijas un Baltkrievijas. NA ieskatā, ir jāstrādā pie tā, lai šo produktu importu aizliegtu visā ES.