Organizācija Re:Baltica uzrunāja Nacionālo apvienību, aicinot piedalīties seriālā “Šķelšanās”. NA ir lēmusi nepiedalīties šajā seriālā ne interviju, ne kādā citā formātā. Lēmums balstījās uz neuzticēšanos Re:Baltica un augsto risku, ka plānotais projekts nebūs ne objektīvs, ne profesionāls, ne Latvijas nacionālajām interesēm atbilstošs.

 

Lemjot izskanēja argumenti par Re:Baltica nomelnojošo nostāju Ukrainas aizstāvju “Azov” jautājumā, Re:Baltica nacionālajām drošības interesēm pretēju pozīciju austrumu robežas un imigrācijas jautājumos, kā arī tās pārstāvju izpausmēm sociālajos tīklos, kas rada iespaidu par neobjektivitāti, nespēju distancēties no personīgajiem uzskatiem un emocijās balstītām nostādnēm, piemēram, aizvainojošie un stereotipiskie izteikumi par “mājsaimniecēm, kas bola acis” vai “šoferiem, kas lej žulti”, tāpat nepamatota sev netīkamu sociālo tīklu lietotāju pasludināšana par “NA troļļiem”.

 

Iepazīšanās ar “Šķelšanās” pirmo sēriju tikai vairo bažas, ka projekta saturs var kalpot Kremļa naratīvu stiprināšanai un sabiedrības šķelšanos var nevis mazināt, bet palielināt. Tāpat Re:Baltica ir informējusi, ka vēlas parādīt NA kontekstā ar Alekseja Rosļikova partiju “Stabilitātei”, kas liek prognozēt, ka seriālā plānots izplatīt maldinošus vēstījumus un parādīt NA negatīvā gaismā.

 

Ņemot vērā šos apstākļus, ir augsta varbūtība, ka NA sniegtās atbildes nenodrošinātu viedokļu daudzveidību, bet tikai radītu daudzveidības iespaidu. Tas nozīmē, ka ar savu līdzdalību mēs būtu netieši atbalstījuši Re:Baltica realizēto projektu.

 

Vēlam Re:Baltica veiksmi tajās darbības jomās, kas patiesi stiprina sabiedrības vienotību un tās atbalstu Latvijas kā nacionālas valsts pamatiem! Pašlaik mēs diemžēl to neredzam.