Ir jāaizliedz lauksaimniecības un lopbarības produktu imports no Krievijas visā Eiropas Savienībā. Roberta Zīles sagatavota un 38 deputātu parakstīta vēstule ar šādu galveno vēstījumu pirmdien, 4.martā, tika nosūtīta Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājai Urzulai fon der Leienai, priekšsēdētājas vietniekam Valdim Dombrovskim un lauksaimniecības komisāram Janušam Vojcehovskim. 

 

Vēstule tika izsūtīta visiem Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem. To parakstījuši galvenokārt EP deputāti no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, kā arī deputāti no Čehijas, Beļģijas, Slovākijas, Rumānijas, Somijas, Zviedrijas un Francijas. 

 

Roberts Zīle: “Redzot, kā Latvija un Baltijas valstis individuāli rada ierobežojumus Krievijas lauksaimniecības produkcijai, ir skaidrs, ka jābūt lielākiem ierobežojumiem visas Eiropas līmenī. To, ka Krievijas graudu imports ir problēma, mēs labi redzam arī vairāku ES valstu lauksaimnieku protesta akcijās. Krievijas graudi ES tirgū pazemina graudu cenas un kaitē ES graudu ražotājiem. Tāpat arī Krievijas graudi konkurē ar Ukrainas graudiem, atņem tiem tirgus daļu gan ES, gan globāli. Krievija izmanto pārtiku kā ieroci, sabotējot Melnās jūras graudu iniciatīvu, zogot un tālāk pārdodot Ukrainas graudus, bojājot Ukrainas eksporta infrastruktūru un saasinot pārtikas nepietiekamības problēmu pasaulē.

 

Pirmajos desmit 2023.gada mēnešos ES dalībvalstis importēja pārtiku un lauksaimniecības produktus no Krievijas 2,2 miljardu eiro vērtībā, kas ir 10 procentu pieaugums, salīdzinot ar 2021.gada pirmajiem desmit mēnešiem. Pērkot Krievijas graudus, eiropieši tieši vai netieši atbalsta Krievijas noziedzīgo režīmu un stiprina Krievijas spēju turpināt nežēlīgo karu Ukrainā. 

 

Mēs cenšamies situāciju risināt no Eiropas Parlamenta puses, bet sagaidām atbilstošu rīcību un priekšlikumus arī no Eiropas Komisijas. Īpaši no Urzulas fon der Leienas, kas ir nominēta EK priekšsēdētājas amatam arī nākamajā termiņā. Savukārt ES ārējā tirdzniecība ir komisāra Valda Dombrovska pārraudzībā. Gaidīsim atbildi.”