Nacionālā apvienība neatbalsta un uzskata par nepieņemamu ieceri rīkot Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates krievu valodā un tādās nepiedalīsies, kā arī aicina citas politiskās partijas paust skaidru nostāju šajā jautājumā. NA aizstāvēs valsts valodas statusu visos iespējamos veidos, tai skaitā iesniedzot likuma grozījumus.

 

NA jau iepriekš paudusi, ka priekšvēlēšanu debatēm nav jānotiek krieviski, un šādu nostāju paudīs arī sarunā ar SEPLP, kas plānota nākamnedēļ. NA ieskatā, priekšvēlēšanu komunikācijai jānotiek pilnībā latviski – gan apmaksātajai priekšvēlēšanu aģitācijai, ko regulē Priekšvēlēšanu aģitācijas likums, gan debatēm medijos. Sarunā NA aicinās SEPLP respektēt Satversmē nostiprināto latviešu valodas kā valsts valodas statusu.

 

Viedokli, ka priekšvēlēšanu debatēm sabiedriskajos medijos nav jābūt krievu valodā, publiski paudusi arī virkne ekspertu, tostarp bijušais Valsts prezidents un tiesību eksperts Egils Levits. Viņš norādījis, ka priekšvēlēšanu debates krievu valodā ir pretrunā ar Satversmi, kurā noteikts latviešu kā valsts valodas statuss. E. Levita viedoklim pievienojusies arī kādreizējā Satversmes tiesas priekšsēdētāja un tiesību eksperte Ineta Ziemele. 

 

Tāpat arī Valsts valodas centrs (VVC), kas ir par Valsts valodas likuma ievērošanu atbildīgā iestāde Latvijā, publiski paudis, ka iecere organizēt debates krievu valodā “ir pretrunā ar Satversmē nostiprināto valsts valodas statusu un tās lomu sabiedrības integrācijā”, kā arī to, ka “jebkuras svešvalodas nemotivēta lietošana plašsaziņas līdzekļos notiek tikai un vienīgi uz latviešu valodas lietojuma sašaurinājuma rēķina”. VVC par pausto jau saņēmusi iebildumus no Latvijas Televīzijas. NA ir nepieņemama televīzijas vēršanās pret VVC ekspertiem. NA augsti vērtē VVC konsekvento pozīciju valsts valodas aizstāvības jomā un aicina neignorēt VVC ekspertu argumentus. 

 

Līdzīgu viedokli publiski paudusi arī Latviešu valodas aģentūra, norādot, ka plānotās priekšvēlēšanu debates krievu valodā ir pretrunā gan ar Satversmē nostiprināto valsts valodas statusu, gan ar Valsts valodas likumu. Tāpat aģentūra atsaucas arī uz Nacionālās drošības koncepcijā noteikto.  

 

Jautājums par sabiedrisko mediju saturu krievu valodā aktualizējies saistībā ar gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidātu debatēm, kas sabiedriskajā medijā plānotas arī krievu valodā. NA jau pagājušajā nedēļā pauda, ka priekšvēlēšanu debatēm nav jānotiek krieviski.