Nacionālā apvienība (NA) iesniegusi grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas liegtu rīkot priekšvēlēšanu debates krievu valodā.

 

NA rosina nostiprināt likumā, ka priekšvēlēšanu aģitācija ir arī priekšvēlēšanu debates. Tādējādi uz priekšvēlēšanu debatēm tiktu attiecināti valsts valodas lietojuma nosacījumi un debates vairs nevarētu norisināties krievu valodā. NA atgādina, ka šobrīd tiesību normu sistēma priekšvēlēšanu debates nedefinē kā aģitāciju.

 

NA norāda, ka, tuvojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām, ir izgaismojies jautājums par priekšvēlēšanu debašu norises valodu – sabiedrībā uzmanību izpelnījies jautājums par Latvijas Televīzijas plānotajām debatēm krievu valodā. Iecerei rīkot šādas debates iebilst ne vien Nacionālā apvienība, bet arī Valsts valodas centrs, kā arī publisko tiesību eksperti, norādot, ka šī iecere būtībā ir pretrunā ar Satversmē nostiprināto valsts valodas statusu un tās lomu sabiedrības integrācijā.

 

NA ieskatā, rīkojot debates krievu valodā, šī valoda tiek izcelta citu Latvijas teritorijā pastāvošu svešvalodu vidū, vājinot valsts valodas statusu un sašaurinot tās lietojumu publiskajā saziņā. Tas nonāk klajā pretrunā ar Satversmi, Valsts valodas likumu un Valsts valodas politikas pamatnostādnēm.

 

Tāpat NA iesniegusi grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, lai visa priekšvēlēšanu aģitācija – kā apmaksātā, tā neapmaksātā – būtu valsts valodā, tai skaitā latgaliešu rakstu valodā, vai lībiešu valodā. Līdz šim nosacījums lietot latviešu valodu attiecināts tikai uz apmaksāto aģitāciju.

 

Kā ziņots iepriekš, NA nepiedalīsies Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā, kā arī aicina citas politiskās partijas paust skaidru nostāju šajā jautājumā.