Nacionālā apvienība (NA) rosinājusi grozījumus, kas paredz precizēt Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) pilnvaras, dodot padomei nepārprotamas tiesības noteikt valodu izvēli un lietojumu sabiedriskajos medijos.

 

NA Saeimas frakcija, 22. maijā tiekoties ar SEPLP locekļiem Jāni Siksni un Jāni Eglīti, aicināja SEPLP rīkoties, lai nepieļautu Eiropas Parlamenta vēlēšanu debates krievu valodā. NA mudināja nepieļaut sabiedrības šķelšanu, uzturot divas dažādas valodu telpas. NA jau iepriekš paudusi, ka nepiedalīsies Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā un uzskata tādas par nepieņemamām.

 

NA norāda, ka grozījumi Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumā izstrādāti, lai novērstu nepilnību, ka SEPLP kā sabiedrisko mediju darbības uzraugs neesot tiesīgs noteikt jebkādu valodas dalījumu šajos medijos. Iepriekš SEPLP locekļi publiskā paziņojumā pauduši, ka šobrīd viņiem neesot pilnvaru noteikt valodu proporciju un lietojumu, neskatoties uz to, ka SEPLP ir atbildīgs par sabiedrisko mediju darbības atbilstību likumam.

 

Likumprojekts paredz skaidri nodalīt atbildības – kas ir SEPLP kompetencē un kas būtu plašsaziņas līdzekļu redakciju pārziņā, tādējādi ļaujot SEPLP īstenot uzraugošās funkcijas, vienlaikus neiejaucoties redakcionālajā neatkarībā.

 

Kā ziņots iepriekš, tuvojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām, ir izgaismojies jautājums par priekšvēlēšanu debašu norises valodu – sabiedrībā uzmanību izpelnījies jautājums par Latvijas Televīzijas plānotajām debatēm krievu valodā.