Nacionālās apvienības Saeimas deputāti Artūrs Butāns, Ilze Indriksone, Jānis Vitenbergs un Edmunds Teirumnieks rosina atteikties no ieceres 2029. gadā apvienot valstspilsētas ar apkārtējiem novadiem.

 

Pašreiz likums paredz, ka 2029. gadā Dienvidkurzemes novads būtu jāpievieno Liepājai, Jelgavas novads jāpievieno Jelgavai, Augšdaugavas novads jāpievieno Daugavpilij, Rēzeknes novads jāpievieno Rēzeknei, savukārt Ventspils novads jāpievieno Ventspilij.

 

NA deputāti uzskata, ka no šīs ieceres ir jāatsakās, jo iedzīvotāju un pašvaldību pārstāvju teiktais skaidri norāda, ka jau šobrīd atsevišķos novados ir izaicinājumi nodrošināt kvalitatīvu pārvaldību un pakalpojumu pieejamību. Tāpat, deputātu ieskatā, valstspilsētām ir citi pārvaldības un attīstības izaicinājumi nekā lauku reģionos.

 

“Mums ir jāpārliecinās, ka spējam nodrošināt kvalitatīvu pārvaldību un pietiekamu pakalpojumu pieejamību kā piekrastes, tā pierobežas teritorijās un laukos. Pārmērīga pārvaldes centralizācija panāktu tieši pretējo un attālinātu iedzīvotājus no lēmumu pieņēmējiem, tādēļ uzskatām, ka no šīs pilsētu un novadu apvienošanas ir jāatsakās,” skaidro Saeimas deputāts Artūrs Butāns.