Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lēmusi uzdot Ministru Kabinetam ieviest samazināto 12% PVN ēdināšanai no 2025. gada 1. janvāra.

 

Pašreiz PVN sabiedriskajā ēdināšanā ir 21%. Jau ilgstoši tiek spriests par iespējām ieviest samazināto PVN 12% apmērā, kas cenu kāpuma apstākļos atbalstītu nozari un nodrošinātu līdzvērtīgu konkurenci ar kaimiņvalstīm – lielākā daļa Eiropas Savienības iedzīvotāju šobrīd ēdināšanas pakalpojumus saņem ar samazinātu PVN likmi.

 

“Nozare skaidri norāda, ka tā saviem spēkiem nespēs tikt galā ar krīzi, ko radījusi ģeopolitiskā situācija un cenu pieaugums. Latvijas tūrisma joma joprojām atkopjas no pandēmijas radītajām sekām, taču tas notiek lēnāk nekā cerēts, jo, pēc nozares pārstāvju novērojumiem, drošības situācija reģionā attur ārvalstu tūristus viesoties Latvijā. Uzņēmumiem krājas parādi un draud bankrota viļņi. Ik pēc laika medijos redzam, ka aizslēgts kāds pazīstams restorāns. Ir vajadzīga ātra rīcība un skaidrs lēmums,” pēc sēdes atzina sēdes vadītājs, Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA).

 

Jau iepriekš NA iestājusies par samazināto PVN ēdināšanai. Šo jautājumu Saeimas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijā aktualizēja Artūrs Butāns (NA), taču tobrīd neizdevās panākt vienošanos ar Finanšu ministriju.