Nacionālās apvienības (NA) Saeimas deputāts Artūrs Butāns rosina ar likumu uzdot lielākajām kredītiestādēm nodrošināt filiāles visos novadu centros un valstspilsētās.

 

“Šobrīd pat ekonomiski aktīvās un augošās pilsētās kā Kuldīga, Grobiņa un Smiltene nav nevienas bankas filiāles. Tikmēr pašvaldības un uzņēmēji signalizē, ka reģionos jāaktivizē mājokļu un biznesa kreditēšana, kas pēc filiāļu slēgšanas ir būtiski kritusies,” skaidro Saeimas deputāts A. Butāns.

 

Tāpat deputāta priekšlikumi paredz, ka lielākajām Latvijas komercbankām visās filiālēs jānodrošina iespēja atvērt saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu (SDI), kas mazajiem uzņēmējiem un pašnodarbinātajiem ļauj automatizēt grāmatvedības atskaites un norēķinus ar Valsts ieņēmumu dienestu, tādējādi samazinot birokrātiju, izmaksas un ēnu ekonomiku. Šobrīd šo pakalpojumu piedāvā tikai Industra Bank, kam ir tikai viena filiāle – Rīgā.

 

Priekšlikumi radušies, uzklausot pašvaldību pārstāvjus un uzņēmējus reģionos, kā arī pārrunāti vasarā aizvadītajās Latvijas Bankas rīkotajās reģionālajās konferencēs.

 

Papildus minētajam, NA atbalsta arī Latvijas Bankas iniciatīvu Kredītiestāžu likuma grozījumos noteikt, ka komercbankas nedrīkst samazināt esošo bankomātu skaitu reģionu centros un mazpilsētās, turklāt NA iesniegusi priekšlikumus, kas paredz aizliegt krievu valodas pieejamību bankomātos.