Nacionālā apvienība (NA) rosina pārveidot Valsts valodas centru par neatkarīgu iestādi, lai mazinātu politisko ietekmi uz šo institūciju.

 

NA iesniegusi Saeimā lēmumprojektu Ministru prezidentei Evikai Siliņai, rosinot Valsts valodas centru pārveidot par neatkarīgu iestādi. Tas mazinātu politisko ietekmi uz institūciju un ļautu veidot stabilu, neatkarīgu iestādes budžetu. Šobrīd Valsts valodas centrs ir Tieslietu ministrijas padotības iestāde. Saskaņā ar priekšlikumu, iestādes statuss mainītos no 2025. gada 1. janvāra.

 

“Valsts valodas pozīcijas nedrīkst būt atkarīgas no politisko partiju labvēlības vai izpratnes. Valsts valoda ir vērtība, kas nostiprināta Satversmē. Latviešu valoda ir jāsargā un tās lietojums jāstiprina, veidojot neatkarīgu iestādi ar stabilu finansējumu un plašām pilnvarām, līdzīgi kā Tiesībsarga birojs un citas neatkarīgas institūcijas, tā mazinot politiskās iejaukšanās iespējas,” skaidro 14. Saeimas deputāts Artūrs Butāns.

 

NA priekšlikumu pamato ar nepieciešamību stiprināt valsts valodas lietojumu ģeopolitisko izaicinājumu laikā, atsaucoties gan uz Satversmi, gan vairākiem likumiem, kas nosaka, ka saliedēta sabiedrība jāveido uz valsts valodas pamatiem; latviešu valoda ir noteikta kā visu sabiedrību vienojoša valoda.

 

NA atgādina, ka pēc Tieslietu ministrijas rīkojuma tika pārtrauktas darba attiecības ar Valsts valodas centra ilggadējo direktoru Māri Baltiņu, kurš šajā amatā bija kopš 2009. gada. Lēmums tika pieņemts neilgi pēc tam, kad Valsts valodas centra direktors pauda stingru nostāju, ka sabiedriskajos medijos nebūtu jānotiek debatēm krievu valodā, pēc kā izskanēja atsevišķi aicinājumi Tieslietu ministrijai stingrāk uzraudzīt Valsts valodas centra rīcību un paziņojumus.

 

Kopš 2021. gada, kad to rosināja toreizējais Valsts prezidents Egils Levits, 15. oktobris ir oficiāli noteikts par Valsts valodas dienu.