Nacionālās apvienības (NA) Saeimas deputāti iesnieguši pieprasījumu iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (“Jaunā Vienotība”), aicinot skaidrot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) atalgojuma un nodrošinājuma jautājumus.

 

Par 2025. gada valsts budžeta prioritāti valdība noteikusi iekšējo un ārējo drošību. NA norāda, ka ir svarīgi, lai solījumi tiek izpildīti – lai drošības nozares darbiniekiem ir piemērots materiāltehniskais nodrošinājums un ekipējums, kā arī konkurētspējīgs atalgojums. Ja iekšlietu sistēmas sakārtošana ir viena no valsts budžeta prioritātēm, tad jābūt konkrētiem un detalizētiem budžeta pieprasījumiem un skaidrai komunikācijai ar nozarē strādājošiem, kā, NA ieskatā, šobrīd iztrūkst.

 

Pieprasījumā ministram NA aicina skaidrot, kā tiks sadalīts plānotais VUGD atalgojuma pieaugums, lai neveidotos situācija, kad dienesta vadība saņem procentuāli lielāku algas pieaugumu, bet ugunsdzēsējiem tas ir mazāks, kā, pēc deputātu rīcībā esošās informācijas, tas noticis iepriekš. Deputāti aktualizē arī jautājumu par VUGD darbinieku virsstundu piešķiršanas un apmaksas kārtību, kas šobrīd dažādos reģionos un posteņos atšķiras. Partija vērš uzmanību uz to, ka daļa VUGD darbinieku paralēli strādā arī citās darbavietās, meklējot iespējas nopelnīt pienācīgu atalgojumu. Tāpat NA vēršas pie iekšlietu ministra ar jautājumu, vai VUGD darbiniekiem tiks nodrošinātas kompensācijas par dzīvojamās telpas īri un komunālajiem maksājumiem, kā arī uzturdevas kompensācijas, līdzīgi tam, kā tas ir Nacionālajos bruņotajos spēkos.

 

Plānots, ka VUGD šogad saņems 58 jaunas Scania autocisternas un nākamgad – vēl 64 autocisternas. NA vēršas pie ministra ar jautājumu, ko plānots darīt ar veco autotehniku un vai pastāv kādi šķēršļi nodot šos transportlīdzekļus brīvprātīgo ugunsdzēsēju vai pašvaldību rīcībā. Tāpat VUGD vajadzībām ir iegādātas jaunas, labi aprīkotas Toyota vieglās automašīnas, tādēļ rodas jautājums, ko plānots darīt ar iepriekšējiem auto. Kā liecina dati par iepirkumiem, VUGD regulāri iepērk arī jaunas iekārtas un ekipējumu, tādēļ iepriekšējo ekipējumu potenciāli varētu nodot brīvprātīgo ugunsdzēsēju rīcībā, un NA vēršas pie ministra ar jautājumu, vai šāds risinājums būtu iespējams.

 

Visbeidzot, pieprasījumā ministram partija lūdz skaidrot, kad ir plānots pabeigt jauno ugunsdzēsēju depo būvniecību un vai tam ir paredzēts finansējums 2025. gada valsts budžetā.