Nacionālā apvienība (NA) rosina grozījumus, kas paredz publicēt Eiroparlamenta vēlēšanu provizoriskos rezultātus nākamajā dienā pēc vēlēšanām.

 

NA iesniegusi Saeimā priekšlikumu grozīt Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumu, lai dotu Centrālajai vēlēšanu komisijai tiesības publicēt provizoriskos vēlēšanu rezultātus nākamajā dienā pēc vēlēšanām, tā ļaujot sabiedrībai ātrāk iegūt oficiālu informāciju un novēršot nevajadzīgu kavēšanos.

 

Priekšlikums izstrādāts, ņemot vērā aizvadītās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kad uz provizoriskajiem rezultātiem bija jāgaida vairāk nekā 24 stundas, nesaņemot nekādu oficiālu informāciju par vēlēšanu iznākumu. Tā vietā izplatījās neoficiāla informācija, radot spekulācijas, neskaidrību un neapmierinātību sabiedrībā. Jaunie grozījumi paredzēti, lai nodrošinātu ātrāku informācijas pieejamību un novērstu līdzīgas situācijas nākotnē.

 

NA ieskatā, ir būtiski nodrošināt vēlētājiem pēc iespējas ātrāku un caurspīdīgu informāciju par vēlēšanu rezultātiem, stiprinot uzticību vēlēšanu procesam un mazinot neziņu un spekulācijas, tā pozitīvi ietekmējot demokrātiskos procesus valstī.